Monday, 23 April 2012

Tips Wajah yang Berkat

Assalamualaikum wbt..Alhamdulillah.. dapat juga saya siapkan entry yang baru kali ni. Dah lama sebenarnya nak update blog, tapi memandangkan laptop selalu buat hal, jadi terpaksa saya update sedikit demi sedikit untuk siapkan satu entry penuh, memang ambil masa sebelum post entry yang baru ni. Ya Allah.. dugaan pada saya untuk berkongsi banyak perkara melalui laman blog. Tapi, alhamdulillah.. dipermudahkan Allah semuanya (^^)


Bila sebut soal wajah, pasti ramai yang akan cuba berkongsi tips-tips penjagaan, ada jugak yang cadangkan penggunaan produk-produk yang ada dipasaran sekarang, tak kira lah sama ada lelaki atau perempuan, semuanya punya cara penjagaan tersendiri, kan? Tapi bagi saya, itu semua cuma penjagaan wajah secara sampingan. Apa yang kita nak, originality wajah kita bila orang pandang, mendatangkan ketenangan pada hati mereka. Itu yang dikatakan, wajah yang berkat. Even tak pakai mekap pun, still cantik pada pandangan mereka, sejuuuuuuukkk je mata memandang, sebab definisi cantik tu sendiri subjektif, kan? Susah nak describe pada pandangan mata manusia yang berbeza-beza.


Okay, tak apa. Kali ni saya kongsikan tips-tips yang paling senang tapi kene istiqamah untuk diamalkan. Alhamdulillah.. saya sendiri pun sedang cuba amalkan, moga kita sama-sama amal dan peroleh wajah yang berkat. Inshaa-Allah, lelaki atau perempuan, confirm comel-comel belaka nanti. heeee :)5 Tips Mudah :  • Berzikir dalam Al-Quran :  Maksudnya, biasakan diri dengan membaca Al-  Quran (bukan mengaji sambil berzikir ye?) sebab zikir tu sendiri bermaksud Al-Quran. Kenapa kene biasakan diri dengan Al-Quran? Sebab dalam kalam Allah itu, ada baaaaanyak sangat doa-doa mustajab, sebagai panduan hidup dan pengajaran serta sunnah nabi saw yang terkandung dalam Al-Quran. Pendek kata, All in one! Insha-Allah, hati  pun makin tenang dan makin beriman. 


"Dzikrullah itu ialah al-Qur’an yang telah Allah turunkan kepada Rasul-Nya, dengannya akan tenang hati orang yang beriman, karena hati tidak akan tenang kecuali dengan iman dan yakin. Dan tidak ada jalan untuk memperoleh keimanan dan keyakinan kecuali dengan al-Qur’an"
[Imam Ibnu Qoyyim]

  • Biasakan diri dengan wudhuk dan sempurnakan solat :  Sentiasa biasakan diri dengan wudhuk tu salah satu daripada sunnah Nabi saw. Banyak kelebihan bagi orang yang sentiasa menjaga wudhuk pada diri, in fact, wajah yang sentiasa tunduk (sujud) pada Allah swt akan terserlah seri pada wajahnya. Bukan seri biasa tahu? Ada nur. Nur yang bukan semua orang dapat. Itu yang kita nak :)

" Sesiapa yang banyak melakukan solat sunat diwaktu malam (tahajjud), mukanya akan cantik dan bercahaya pada siangnya"
[ HR Ibnu Majah)

  • Perbanyakkan sedekah(senyuman) dan bermanis muka :  Yep, sedekah yang paling ringan sekali ialah sedekahkan senyuman dan bermanis muka. Sebab, melalui senyuman, kita mungkin dah menghiburkan hati orang lain yang tengah down ke, tengah serabut ke, kita tak tahu kan? Pendek kata, dengan senyuman, mungkin kita dah menyenangkan hati orang lain, so menyenangkan hati orang lain itu juga satu ibadah ringan. Ikatan ukhwah terpelihara, ibadah pun terjaga. Sesungguhnya, Allah swt tak suka orang yang sentiasa bermasam muka tau?

" Dan janganlah kamu memperkecilkan perkara baik walaupun sekadar bermanis muka apa bila berjumpa saudaramu"
[Hadis Sahih]

  • Jauhkan diri dari maksiat :   Tahukah anda, definisi maksiat tu sangatlah besar. Dan semua orang tahu kalau melakukan maksiat itu satu dosa.  Tapi, tahukah anda? satu maksiat yang kita buat, sama ada secara sengaja atau tidak bersamaan dengan satu  titik hitam pada hati. Semakin banyak maksiat yang kita lakukan, semakin banyak titik hitam pada hati, sekaligus mengeruh dan menggelapkan wajah kita. So, bersihkan hati kita, sentiasa beristighfar, sentiasa bertaubat, dan jangan dekati maksiat lagi. Jangan! Jangan! Jangan! Kene taubat nasuha. :)

  • Makan makanan yang halal dan dari sumber yang halal :  Indeed. Setiap makanan yang halal, mesti bersumberkan dari sumber yang halal. Katakanlah, kalau kita beli makanan yang halal, tapi dari sumber yang tidak halal, automatik makanan tu jadi makanan yang haram. So, bila kita makan makanan dari sumber yang haram, yang haram tu akan jadi sebahagian daripada darah daging kita dan sekaligus mengeruhkan wajah kita. So, by hook or by crook, pastikan setiap sumber makanan halal kita dalah dari sumber rezeki yang halal jugak. 

"Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad.
Dan ketahuilah, segumpal daging itu adalah hati."

[Hadith riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim]Ada beza antara wajah yang cantik dan wajah yang berkat. See, Wardina Safiyyah is one of people who got 'wajah yang berkat' ni. Subhana-Allah..  
Let's be one! (^^)with  
AzureenHalim


No comments:

Post a Comment